Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossReferat fra Fredsdagene 2008

Alt stemte når Aktive Fredsreiser feiret sitt 10 års jubileum i Risør 16. og 17. august. Solen skinte, musikken svingte og alle bidragene fra scenen inspirerte til videre arbeid. I tillegg hadde flere hundre, kanskje tusen risørfolk tatt veien til Tjenna for å overvære åpningen av Fredsparken.

Fredsparken i RisørDet ble ytret mange gode visdomsord fra scenen i Fredsparken under 10 års markeringen til Aktive Fredsreiser og selve åpningen og overrekkelsen av parken til Risør Kommune. Og det er ikke til å komme bort fra at det skapte en spesiell stemning at initiativtakeren til parken, Helga Arntzen, selv ble jagd bort fra området for godt og vel 20 år siden.

Å se tilbake med tilgivelse

Helga forklarer sin sjenerøsitet ovenfor kommunen med at hun ønsker å se tilbake med tilgivelse, framover med håp og tilsiden med kjærlighet. Ordfører Knut Henning Thygesen kunne ikke annet enn å bukke og love at kommunen skal gjøre hva de kan for å ta vare på denne vakre gaven fra Aktive Fredsreiser. Thygesen framhevet at han med dette ikke bare sikter til de fysiske delene ved parken, men at han ønsker at kommunen kan ta større del i, og støtte, det fredsarbeidet som Aktive Fredsreiser fremmer.

God stemning

The Betales leverte en konsert som fikk rokkefoten til å bevege seg hos de fleste av tilskuerne. Som navnet tilsier spilte de gamle og gode Beatles låter og tidsvitnene på første benk kunne ikke skule sin begeistring. Henrik Syse, som også framhevet at han er en tro Beatles fan, åpnet sitt innlegg med å sitere George Harrison: ”It is all to much for me to take…”

Prisen ”Fangenes Testament” 2008

Grunnleggeren av prisen Fangenes Testament, tidsvitne Tollef Larsson, holdt en fantastisk tale, og mange ble rørt til tårer da den eldre herre på norsk, tysk, fransk, polsk, italiensk, portugisisk, spansk, japansk, finsk, og mange flere språk gjentok - ”Velkommen – fredsparken er åpen!”

Tollef Larsson med tidsvitnerVinneren av prisen Fangenes Testament 2008, Edvard Hauff, ble introdusert av dagens konferansier Vidar Fjeldstad og fikk selv takke både Tollef og Aktive Fredsreiser for prisen. Som han selv sa så er han veldig overrasket og glad å ha blitt tildelt prisen og han håper at prisen stimulerer til videre arbeid og innsats for forsoning og kunnskap om fredsskapende prosesser. 

Dagen hadde mange flere bidragsytere, deriblant vinneren av fjorårets ”Blanche Majors Forsoningspris”, Safia Abdi, som spilte og underholdt med sin afrikanske tromme og hele seg gjennom dagen, og Aktive Fredsreisers gode venn, filosofen Tore Frost. Les hans innlegg og filosofiske tanker i sin helhet på våre hjemmesider.

Kveldens arrangement

Safia Y. AbdiNår mørket senket seg og lysene i Fredsparken skinte opp, var det Aktive Fredsreisers nære venner som samlet seg rundt bordene i de midlertidige teltene i Fredsparken. Tidligere prisvinnere, ansatte på kontoret i Fredshuset, reiseledere, tidsvitner og andre samarbeidspartnere, i alt 130 gjester fra fjern og nær, hørte de siste talene og hyllet både Helga Arntzen i Aktiv Fredsreiser og dagens mottaker av prisen Fangenes Testamente, Edvard Hauff.

Aktive Fredsreiser takker alle bidragsytere for et flott arrangement!

Se også nettomtalen av arrangementet i
Aust Agder Blad og Agderposten